Διεθνής Παρουσία

O ΟΠΑΠ είναι μέλος στις παρακάτω Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Ενώσεις Τυχερών Παιχνιδιών και έχει ενεργή συμμετοχή και παρουσία τόσο στα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές, όσο και σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Σεμινάρια και Συνέδρια


World Lottery Association / WLA

Διεθνής Ένωση που ιδρύθηκε το 1999 μετά τη συγχώνευση των δύο Διεθνών Οργανισμών Λοταριών INTERTOTO & AILE.

Απαρτίζεται από περίπου 152 τακτικά Μέλη, Κρατικές ή με Κρατική Άδεια Εταιρείες Τυχερών Παιχνιδιών από 80 χώρες και των 6 ηπείρων καθώς και από Συνεργαζόμενα Μέλη, προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών της παγκόσμιας βιομηχανίας Τυχερών Παιχνιδιών. Στόχος της World Lottery Association είναι η προάσπιση των συμφερόντων των Μελών της. Όλα τα Μέλη της World Lottery Association υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις Αρχές της Κοινωνικής Ευθύνης και του Υπεύθυνου Παιχνιδιού, όπως επίσης και να διαθέτουν μέρος των κερδών τους σε κοινωφελείς σκοπούς. O ΟΠΑΠ ήταν τακτικό Μέλος του INTERTOTO από το 1964 και ένα από τα ιδρυτικά Μέλη της WLA.

Στο πλαίσιο της προώθησης του Υπεύθυνου Παιχνιδιού, απονεμήθηκε στον ΟΠΑΠ και στην Ελληνικά Λαχεία η Πιστοποίηση Υπευθύνου Παιχνιδιού Επιπέδου 4 της World Lottery Association, η οποία είναι η υψηλότερη διάκριση στο Υπεύθυνο Παιχνίδι παγκοσμίως.

 


 

 

 

European State Lotteries and Toto Association/ European Lotteries/ EL

Ένωση Ευρωπαϊκών Λοταριών, η οποία απαρτίζεται από Κρατικές ή με Κρατική Άδεια Εταιρίες Τυχερών Παιχνιδιών και αριθμεί 74 τακτικά Μέλη, σε 43 Ευρωπαϊκές χώρες και 31 Συνεργαζόμενα Μέλη, προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών της βιομηχανίας Τυχερών Παιχνιδιών. Η European Lotteries, προάγει το ασφαλές και νόμιμο μοντέλο των αδειοδοτημένων Λοταριών, οι οποίες λειτουργούν για το όφελος της κοινωνίας, υποστηρίζοντας πάντα τις αρχές της αξιοπιστίας, της ακεραιότητας  και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Τα Μέλη της European Lotteries, υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης στη Βουδαπέστη στις 24 Μαΐου 2007, τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Υπεύθυνου Παιχνιδιού, τα οποία προσυπέγραψε και o ΟΠΑΠ όντας τακτικό Μέλος της Ένωσης από το 1991.

Πρόσφατα απονεμήθηκε στον ΟΠΑΠ το Πιστοποιητικό Εναρμόνισης με τα Πρότυπα Υπεύθυνου Παιχνιδιού της European Lotteries, καθώς ο ΟΠΑΠ εφαρμόζει με συνέπεια τις αρχές του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στη στρατηγική και τη λειτουργία του, διατηρώντας αδιάλειπτα ένα ασφαλές περιβάλλον για τους παίκτες του.


 

 

European Lotteries Sport Committee:

Η European Lotteries Sport Committee, αποτελεί από τον Ιανουάριο του 2012, μετεξέλιξη της European Lotteries Sports / ELS, του Οργανισμού που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της European Lotteries και είχε ως βασικό στόχο την παροχή υπηρεσιών και τη ρύθμιση της βιομηχανίας του Αθλητικού Στοιχήματος, σε συνεργασία με την European Lotteries και την World Lottery Association. Προκάτοχος της EL Sportsήταν η EFP, η οποία είχε ως αποστολή της -μεταξύ των άλλων- την συνεργασία με την UEFA. Σκοπός της σημερινής European Lotteries Sport Committee (EL SportCommittee), είναι η τήρηση της κοινής πολιτικής των Μελών της European Lotteries σε θέματα Αθλητικού Στοιχήματος, όπως επίσης και η εκπροσώπηση των συμφερόντων των Mελών της Ένωσης στη FIFA, την UEFA και άλλες Εθνικές και Διεθνείς Ενώσεις Ποδοσφαίρου. Ο ΟΠΑΠ είχε σταθερή παρουσία και εκπροσώπηση στα Διοικητικά Συμβούλια της EFP και στη συνέχεια της ELS, ως μια από τις πιο κορυφαίες Εταιρείες στον τομέα των Τυχερών Παιχνιδιών, ενώ συνεχίζει να εκπροσωπείται και σήμερα, με σταθερή παρουσία εκπροσώπου της, στην Ομάδα Εργασίας της European Lotteries Sport Committee.

 

Το Global Lottery Monitoring System/ GLMS είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία εντέλλεται από την κοινότητα των διεθνών λοταριών, να ελέγχει τις δραστηριότητες του Αθλητικού Στοιχήματος, να δρα ενάντια στους εσφαλμένους τρόπους διεξαγωγής του Αθλητικού Στοιχήματος και να μάχεται διαρκώς ενάντια στη διαφθορά του αθλητικού κόσμου. Το κίνητρο της δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος ελέγχου, ήλθε μετά από κοινή προσπάθεια της European Lotteries και της World Lottery Association το 2012. Το Global Lottery Monitoring System εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες προσφέροντας στα Μέλη του διεθνή κάλυψη των δραστηριοτήτων που αφορούν στο Αθλητικό Στοίχημα, 24ωρες υπηρεσίες όλο το χρόνο καθώς επίσης και αυτόματη ειδοποίηση κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ζωντανών στοιχημάτων. Η πρώτη Γενική Συνέλευση του Global Lottery Monitoring System πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015 στις Βρυξέλλες και ο ΟΠΑΠ υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά Μέλη σε αυτή την πρωτοβουλία.

Στο link που ακολουθεί παρακάτω και μέσω ενός 7λεπτου βίντεο, εξηγείται αναλυτικά ο ρόλος του GLMS.

Ρόλος του GLMS

 

 

 

Ο ΟΠΑΠ διοργανώνει Ευρωπαϊκά και Διεθνή Σεμινάρια/ Συνέδρια στην Ελλάδα

Μετά το 2000, o ΟΠΑΠ έχει αναπτύξει ακόμη πιο έντονη δραστηριότητα στο Διεθνή Χώρο, καθώς έχει διοργανώσει συναντήσεις, Σεμινάρια και Συνέδρια σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Ενώσεις/Οργανισμούς.

 Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της European Lotteries, (10-11 Σεπτεμβρίου 2001, στην Αθήνα),
  • η Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Αθλητικού Στοιχήματος της European Lotteries, (25-27 Απριλίου 2002, στην Αθήνα)
  • το Σεμινάριο Αθλητικού Στοιχήματος (συνδιοργάνωση με την World Lottery  Association και την European Lotteries, 11-14 Μαΐου 2003, στην Αθήνα),
  • η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της European Lotteries, (25–26 Σεπτεμβρίου 2006, στο Ναύπλιο),
  • το Σεμινάριο Νομικών Υποθέσεων της European Lotteries, (25–27 Οκτωβρίου 2006, στη Θεσσαλονίκη),
  • το Παγκόσμιο Συνέδριο & Εμπορική Έκθεση της World Lottery Association, (19 - 24 Οκτωβρίου 2008, στη Ρόδο-  βρείτε σχετικές πληροφορίες  παρακάτω),
  • το Σεμινάριο "European Lotteries University" (4 – 9 Σεπτεμβρίου 2011, στα Χανιά της Κρήτης),
  • Η Ημερίδα " Εθνικά Δίκτυα για την καταπολέμηση του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων"  της ΟΠΑΠ σε συνεργασία με την European Lotteries και  το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων, (6 Μαΐου 2014, στην Αθήνα- βρείτε σχετικές πληροφορίες παρακάτω). 

 

 

Συνέδριο και Εμπορική Έκθεση της WLA (WLA Convention and Trade Show), Ρόδος, 19-24 Οκτωβρίου 2008.

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στο Διεθνές περιβάλλον του κλάδου, ο ΟΠΑΠ διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία το Συνέδριο και την Εμπορική Έκθεση της World Lottery Association, στις 19-24 Οκτωβρίου 2008 στη Ρόδο.

Το Συνέδριο και η Εμπορική Έκθεση της WLA, πραγματοποιείται ανά διετία και θεωρείται από τα σπουδαιότερα γεγονότα στη βιομηχανία των Τυχερών Παιχνιδιών παγκοσμίως. Η ανάληψη και η υλοποίηση της διοργάνωσης το έτος 2008 από τον ΟΠΑΠ θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν πάνω από 1.200 εκπρόσωποι Λοταριών και προμηθευτών Τυχερών Παιχνιδιών από όλον τον κόσμο, Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που έφερε τον τίτλο «Sharing the Values of Fortune», οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και τα ζητήματα του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, επιχειρηματικής ηθικής και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Hμερίδα για την καταπολέμηση του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων, Αθήνα, 06/05/2014

Έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων που συνδέονται με το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων, o ΟΠΑΠ σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Institute of International and Strategic Relations - IRIS) διοργάνωσε την Τρίτη, 6 Μαΐου 2014, την ημερίδα με θέμα "Εθνικά Δίκτυα για την καταπολέμηση του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων". Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος, που υποστηρίχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την European Lotteries. Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε στην Ελλάδα ένα τέτοιο γεγονός το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, να ενημερωθούν σχετικά με το φαινόμενο και να έρθουν σε διάλογο με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν πάνω από 35 συμμετέχοντες που εκπροσώπησαν Κρατικούς Ρυθμιστές, Αθλητικούς και Κρατικούς φορείς, την Αστυνομία, την Εισαγγελία και φυσικά τον ΟΠΑΠ. Επίσης, Έλληνες και διεθνείς ομιλητές αναφέρθηκαν στην εξάπλωση του φαινομένου και υπογράμμισαν την ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αθλητών. Τέλος, αναφορά έγινε στους κινδύνους που θέτει το παράνομο στοίχημα, την ανάγκη ύπαρξης σαφών ποινικών και πειθαρχικών ποινών και κυρίως την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ