Δελτία Tύπου ΟΠΑΠ

16-02-2006
H EL επικροτεί την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

EUROPEAN LOTTERIES

16 Φεβρουαρίου 2006


H EL επικροτεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
να εξαιρέσει τα τυχερά παιχνίδια από την Οδηγία για τις Υπηρεσίες


Σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της εξαίρεσης όλων των δραστηριοτήτων τυχερών παιχνιδιών από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες.

Με αυτή την ψηφοφορία, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δείχνουν ότι αναγνωρίζουν πως τα τυχερά παιχνίδια δεν ενδείκνυται να ενταχθούν στην Εσωτερική Αγορά, εξαιτίας των ιδιαίτερων διαστάσεων που μπορεί να έχουν στον τομέα της υγείας και τον κοινωνικό τομέα, αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, όσον αφορά σε κινδύνους εγκληματικότητας. Η εξαίρεση των τυχερών παιχνιδιών υποδηλώνει πλήρως τον σεβασμό για την ιδιαίτερη φύση των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολούθησαν τα βήματα της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία ήδη είχε ψηφίσει υπέρ της εξαίρεσης των τυχερών παιχνιδιών σε προκαταρκτική ψηφοφορία, συμβαδίζοντας με την πρόταση της εισηγήτριας Evelyne Gebhart.

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής θα είχε καταργήσει τους υπάρχοντες περιορισμούς και θα είχε τελικά οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη απελευθέρωση του τομέα των ευρωπαϊκών τυχερών παιχνιδιών.

H EL ανέκαθεν προειδοποιούσε για τους κινδύνους που επιφύλασσε η απελευθέρωση του τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Εάν αυτή συνέβαινε, θα προκαλούσε μια ανεπιθύμητη διάδοση του προβληματικού παιχνιδιού, αύξηση των προβλημάτων στον τομέα της υγείας και στον κοινωνικό τομέα και θα οδηγούσε σε σημαντική διαστρέβλωση της δημόσιας τάξης στα κράτη μέλη.

Ο Dr. Winfried Wortmann, Πρόεδρος της EL ανέφερε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που οι λοταρίες και το αθλητικό στοίχημα έχουν τόσο μεγάλη υποστήριξη από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατανοούν, εκτός από την ευαισθησία και την ιδιαιτερότητα του τομέα των τυχερών παιχνιδιών, και τον βασικό ρόλο που παίζουν οι λοταρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη ως σημαντικοί χορηγοί σε αρκετούς κοινωνικούς τομείς, όπως η υγεία, το περιβάλλον, η φύση, η εθνική κληρονομιά, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η κοινωνική ευημερία, η ανθρωπιστική βοήθεια, η εκπαίδευση και η έρευνα. Οι λοταρίες χορηγούν χρήματα, τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα «χάνονταν» και διανέμουν τα κέρδη τους σε οργανισμούς που εργάζονται για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας»

Η EL ελπίζει ότι αυτό το καθαρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Επιτροπή, κατά την αναθεώρηση της πρότασής της για την Οδηγία για τις Υπηρεσίες, η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, και θα εξαιρέσει εντελώς τα τυχερά παιχνίδια από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες.

Η EL είναι η ένωση των ευρωπαϊκών κρατικών λοταριών και εταιρειών αθλητικού στοιχήματος που εκπροσωπεί 74 οργανισμούς από ολόκληρη την Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ