07-11-2005
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι πρόσφατες μεγάλες φυσικές καταστροφές στο Κανκούν του Μεξικού, επέβαλαν -όπως είναι προφανές- την αναβολή του προγραμματισμένου, για το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός, Παγκόσμιου Συνεδρίου Λοταριών, στη διάρκεια του οποίου και θα παρουσιαζόταν ο φάκελος της υποψηφιότητας της ΟΠΑΠ Α.Ε. για την ανάληψη του Συνεδρίου του 2008, στην Ρόδο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Λοταριών (WLA) ενημέρωσε την ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι προσανατολίζεται να πραγματοποιήσει το αναβληθέν συνέδριο τον Φεβρουάριο του 2006 στην ίδια πόλη. Ταυτόχρονα, η WLA μαζί με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία (EL) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους προς την ΟΠΑΠ Α.Ε. για την φιλοξενία στην Αθήνα του Σεμιναρίου Ασφαλείας και Επιχειρηματικής Συνέχειας των Λοταριών που διοργάνωσαν πριν από δύο εβδομάδες με συμμετοχή 70 στελεχών από 30 χώρες.

«Η επιτυχία του σεμιναρίου ενδυναμώνει την κοινή δέσμευση της WLA/EL που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των πολιτικών και των στρατηγικών ασφαλείας ως στήριγμα στη συνεχόμενη υποστήριξη της κοινωνίας μέσω ομαλών δραστηριοτήτων των Λοταριών. H WLA και η EL θα ήθελαν να εκφράσουν τις εκ βαθέων ευχαριστίες τους στην ΟΠΑΠ Α.Ε. για την υπέροχη φιλοξενία αυτού του πολύ σημαντικού ετήσιου γεγονότος», σημειώνουν στην επιστολή τους στην οποία χαρακτηρίζουν την ΟΠΑΠ Α.Ε. ως τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία αγοραστικής αξίας στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, επισημαίνουν την παρουσία στο Σεμινάριο του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Ορφανού.
Εξάλλου, με επιστολή του ο κ. Ρίστο Νιεμίνεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Φινλανδικής Εθνικής Λοταρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της WLA και της EL, αναφέρεται στους εξαιρετικούς χειρισμούς και τις πολύ καλές υπηρεσίες της ΟΠΑΠ Α.Ε., κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
«Οι μεγαλύτερες απειλές για την βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών είναι κοινές, δηλαδή μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα. Ξέπλυμα χρήματος και κομπίνες απειλούν την επιχειρηματική συνέχεια και συνεπάγονται κινδύνους για κάθε λοταρία. Εξαιτίας αυτού, η διεθνής συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών είναι ιδιαιτέρως σημαντική» καταλήγει ο κ. Νιεμίνεν.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με συντονιστή τον Καναδό κ. Ζιλμπέρ Ρεχάγιεμ, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα για την Επιχειρηματική Συνέχεια, με παραδείγματα που αφορούσαν στους πρόσφατους τυφώνες Κατρίνα & Ρίτα και το πώς αυτοί επηρέασαν τις λειτουργίες της Λοταρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Επιχειρηματική Συνέχεια τονίζει τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, της ύπαρξης συγκεκριμένων σχεδίων, τις στρατηγικές και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προετοιμασία λειτουργιών σε κάθε ενδεχόμενο.
Η δεύτερη και η τρίτη ημέρα του Σεμιναρίου οργανώθηκαν από την Παγκόσμια Ένωση και τέθηκαν θέματα όπως απάτες μέσω υπολογιστών, διεθνή παιχνίδια, απειλές ασφάλειας στο διαδίκτυο, βιομετρικοί έλεγχοι, ξέπλυμα χρήματος και ετοιμότητα του προσωπικού σε θέματα ασφαλείας. Ο Σουηδός συντονιστής Γκιόραν Βέσμπεργκ παρουσίασε ομιλητές από την Επιτροπή Ασφαλείας και Διαχείρισης Κινδύνων της WLA, την Νορβηγική Det Norsk Veritas, την Ελληνική Αστυνομία καθώς επίσης και ομιλητές από τις Λοταρίες και τους προμηθευτές των Λοταριών.